Almejas a la marinera
Małże w aksamitnym kremowym sosie -
doskonałe jako danie główne lub przekąska
podawane ze świeżą chrupiącą bagietką
To proste i klasyczne danie, które przygotowywane jest w większości hiszpańskich domów, na wiele sposobów, według własnego tradycyjnego przepisu.
Małże mogą być podawane zarówno jako przystawka jak i danie główne.
Jest to doskonały przepis na rodzinne uroczystości lub romantyczną kolację we dwoje.
Składniki / Porcja dla 4 osób:
Małże - 600 g
Średnia cebula - 0,5
Ząbek czosnku - 1szt.
Papryczka Chilli - 0,5
Mąka pszenna - 20 g
Słodka papryka - 10 g
Domowe smażone pomidory - 15 ml
Wino musujące - 100 ml
Liść laurowy - 1szt.
Natka pietruszki - 1szt.
Oliwa z oliwek extra vergine - kilka łyżek
Sól gruboziarnista - kilka łyżek
Czas przygotowania : 20 m
Gotowanie : 20 m
Przygotowanie:
1) Zalewamy małże dużą ilością wody, dodajemy łyżkę soli i zostawiamy na co najmniej 2 godziny w rondlu, tak aby usunąć piasek. Co pół godziny zmieniamy wodę.
2) W tym czasie siekamy drobno : cebulę, czosnek, papryczkę Chilli oraz paprykę.
3) Po 2 godzinach otwieramy małże, przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy szklanką wody, dodajemy łyżeczkę grubej soli i 1 liść laurowy. Gotujemy na parze do momentu aż się otworzą. Odstawiamy na bok, będą nam potrzebne póżniej.
Jeśli nie mamy naczynia do gotowania na parze, możemy użyć garnek z pokrywką oraz duży durszlak.
4) Na patelnię wlewamy : oliwę extra virgin, gdy będzie gorąca dodajemy pół cebuli, papryczkę chili i czosnek - wszystko drobno posiekane. Smażymy na wolnym ogniu, aż składniki zmiękną.
Dodajemy paprykę i mąkę, szybko mieszamy do momentu utworzenia kremowej masy.
5) Następnie dodajemy wino i mieszamy, aż alkohol odparuje.
6) Dodajemy smażone pomidory i wodę, która pozostała nam po otwarciu małż. Smakujemy, doprawiamy solą do smaku. Smażymy co najmniej na 5 minut, następnie kładziemy małże na patelnię. Pozostawiamy na kolejne 3 lub 4 minuty, aż sos osiągnie konsystencję aksamitnego kremu.
Jeżeli lubisz ostre potrawy, dodaj więcej papryczki Chilli.
Chcesz poznać nazwy hiszpańskich dań? Słownik hiszpańsko-polski
Tomate frito casero
Aromatyczny Domowy sos pomidorowy
Składniki:
Posiekane pomidory - 1 szklanka
Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia - kilka łyżek
Pół małej cebuli ( lub 1/4 jeżeli nie chcesz, aby cebula była zbyt wyczuwalna w smaku )
Czosnek - 1 ząbek
Sól - półtora łyżeczki
Cukier - 1 łyżka
Przygotowanie:
1) Podgrzewany kilka łyżek oliwy z oliwek na patelni na średnim ogniu.
2) Kroimy cebulę i czosnek na małe kosteczki. Im bardziej posiekane, tym bardziej kremowy będzie nasz sos.
3) Na gorącą oliwę wrzucamy posiekaną cebulę, po chwili dodajemy czosnek. Ważne aby czosnek dodać chwilę po cebuli, aby się nie spalił. Zbyt mocno przypieczony czosnek nadaje potrawom gorzki nieprzyjemny smak.
4) Po kilku minutach, gdy cebula zmięknie, dodajemy słoik poszatkowanych pomidorów. Smażymy na średnim ogniu, mieszamy, aż do zredukowania wody. Sekretem jest cierpliwość, należy czekać, aż , płyn zacznie powoli parować. Wystarczy 10 lub 15 minut aby wydobyć smak i aromat pomidorów.
Smażymy bez przykrycia, aby umożliwić ujście pary i aby sos odpowiednio się zredukował.
5) Dodajemy sól i cukier, dobrze mieszamy.
Tym krokiem kończymy proces przygotowania podstawowego domowego sosu pomidorowego. Warto przygotować większą ilość i zawsze go mieć pod ręką, przyda się do wielu aromatycznych hiszpańskich dań.
Chcesz poznać nazwy hiszpańskich dań? Słownik hiszpańsko-polski
Melon con jamon
Melon z szynką Serrano ( 10 porcji )
Składniki:
Melon ( najlepiej melon miodowy lub zielono -żółta odmiana Galia) - 1szt.
Długo dojrzewająca szynka Serrano - ok. 20 plasterków
Przygotowanie:
1. Z melona wycinamy kule, serduszka, sześciokąty lub dowolny kształt
2. Kawałki melona nabijamy na wykałaczkę z plasterkiem szynki Serrano.
Bardzo fajna, lekka przekąska, łącząca ze sobą dwa przeciwstawne smaki: słodkiego melona i słonej szynki. Danie proste i szybkie do przyrządzenia
Chcesz poznać nazwy hiszpańskich dań? Słownik hiszpańsko-polski
Huevos revueltos con chorizo
Jajecznica z Chorizo
To danie najlepiej przyrządzić wg swojego własnego sposobu, dodając do niej sporą porcję ostrej kiełbasy Chorizo, która doskonale podkreśli smak jajecznicy..
Chcesz poznać nazwy hiszpańskich dań? Słownik hiszpańsko-polski
Champiniones con Gambas
Tapas z krewetek i pieczarek ( 10 tapas )
Składniki:
Krewetki - 30szt.
Pieczarki (najlepiej o podobnej średnicy kapelusza) - 20szt.
Natka pietruszki - 1szt.
Czosnku - 1 lub 2 ząbki / wedle uznania
Oliwa z oliwek - 100 ml
Sól
Przygotowanie:
1) Pieczarki umyć i odkroić nóżki na wysokości kapelusza.
2) Krewetki umyć, obrać i oczyścić.
3) Na patelni podgrzać niewielką ilość oliwy wraz z pokrojonym w plasterki czosnkiem. Podsmażać pieczarki przez około 3 minuty z każdej strony, na małym ogniu. Przełożyć pieczarki na talerz.
4) Na tej samej oliwie, na której smażyliśmy pieczarki, krótko podsmażać krewetki do momentu, aż zaczną się złocić.
5) Przygotowane pieczarki oraz krewetki nabić wykałaczkę. Udekorować natką pietruszki.
Tą przekąskę można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno. Świetnie komponuje się z białym wytrawnym winem.
Chcesz poznać nazwy hiszpańskich dań? Słownik hiszpańsko-polski